Dzień dobry,
czy jest konieczność sporządzenia rachunku zysków i strat KZP jeżeli ma on postać sprawozdania negatywnego? W jaki sposób to zrobić ze względu na to, że mamy w planie kont tylko konta 131,142,240,800,820 i 830. Mogę prosić o opinie w jaki sposób sporządziliście to sprawozdanie.
Pozdrawiam
Sprawozdania finansowe za 2023 rok
Moderator: admin
Re: Sprawozdania finansowe za 2023 rok
Nie chcę się mądrzyć, ale tutaj ile księgowości tyle technik/szkół rachunkowości... Sądzę, że nie można mówić o jakimś konkretnym WZORZE.113_AnnaN pisze: ↑12 mar 2024, o 13:18 Dzień dobry,
czy jest konieczność sporządzenia rachunku zysków i strat KZP jeżeli ma on postać sprawozdania negatywnego? W jaki sposób to zrobić ze względu na to, że mamy w planie kont tylko konta 131,142,240,800,820 i 830. Mogę prosić o opinie w jaki sposób sporządziliście to sprawozdanie.
Pozdrawiam
Nie czuję się specjalistą w dziedzinie rachunkowości (choć co nie co tam wiem). Można (mnie się udało) znaleźć w internecie całkiem ciekawe sprawozdania finansowe kas zapomogowo-pożyczkowych.
PS: znam opinie opinię znalezioną w Zeszytach Metodycznych Rachunkowości, że kasa nie musi sporządzać rachunku zysków i strat (pewnie opinie będą tu rozbieżne...)
Wciąż czekamy na konkretne regulacje dotyczące kas zapomogowo-pożyczkowych, bo tak jak wspomniałem, większość działa w tej materii na własną rękę - nie ma co się temu za bardzo dziwić, bo sprawozdawczość trafia przecież do "szuflady".
-
Wg jakiego załącznika UoR robić Rachunek Zysków i Strat ?
Są tacy, którzy uważają/twierdzą, że właściwym załącznikiem jest ten nr 1.
Inni znowuż, proponują jako właściwy załącznik nr 6.
Przynajmniej mamy wybór
Mogłabym prosić o przesłanie wzoru sprawozdań z internetu o których wspomniałeś? Jeśli możeszmkzp.pl pisze: ↑13 mar 2024, o 09:22Nie chcę się mądrzyć, ale tutaj ile księgowości tyle technik/szkół rachunkowości... Sądzę, że nie można mówić o jakimś konkretnym WZORZE.113_AnnaN pisze: ↑12 mar 2024, o 13:18 Dzień dobry,
Pozdrawiam
Nie czuję się specjalistą w dziedzinie rachunkowości (choć co nie co tam wiem). Można (mnie się udało) znaleźć w internecie całkiem ciekawe sprawozdania finansowe kas zapomogowo-pożyczkowych.
PS: znam opinie opinię znalezioną w Zeszytach Metodycznych Rachunkowości, że kasa nie musi sporządzać rachunku zysków i strat (pewnie opinie będą tu rozbieżne...)
Wciąż czekamy na konkretne regulacje dotyczące kas zapomogowo-pożyczkowych, bo tak jak wspomniałem, większość działa w tej materii na własną rękę - nie ma co się temu za bardzo dziwić, bo sprawozdawczość trafia przecież do "szuflady".
Sporządzam bilans (podpisuje księgowy i cały Zarząd) oraz sprawozdanie z działalności Zarządu jako część sprawozdania finansowego. Nie sporządzam rachunku zysków i strat bo poza obrotem środków pieniężnych jako kasa nie posiadamy nic.
NO BRAWO - co tam, że rachunkowość ma być prowadzona zgodnie z ustawą, skoro się wszyscy podpisali - to na pewno jest OK
Ale poważnie - to POWAŻNY BŁĄD za który odpowie pospołu księgowa (osoba której powierzono prowadzenie rachunkowości i przyjęła to zgodnie z ustawą o rachunkowości podpisując (PISEMNE) zobowiązanie do jej prowadzenia. Jeśli robi to zespół księgowych, to osoba, która nimi kieruje itd.), Zarząd KZP oraz Komisja Rewizyjna KZP.
RZiS - można nie sporządzać tylko pod pewnymi warunkami wynikającymi z ustawowego uproszczenia rachunkowości przyjętego w Uchwale Zarządu tj. jeśli w polityce (zasadach) rachunkowości zostanie zapisany alternatywny sposób zapisywania wyniku (zysku lub straty) na danym koncie. I to pod warunkiem, że nie wpływa na zaciemnienie zdarzeń gospodarczych w KZP.
Niestety brak RZiS najczęściej ZACIEMNIA, bo umorzenia niespłaconych pożyczek lub zyski kapitałowe z lokat "ukrywane są" przed WZ i bilansowane jeszcze podczas trwania roku, by na koniec nie pokazać STRATY/ZYSKU, która faktycznie miała miejsce - tylko ładny ZEROWY bilans. Tymczasem adresatem sprawozdania finansowego jest właśnie każdy członek i WZ, które jako jedyny organ (kompetencja szczególna WZ art. 21.6) ustawy o KZP) ma prawo o zadecydowaniu czy ZGADZA się na umorzenie, które w trakcie roku zostało zaksięgowane w ciężar Funduszu Rezerwowego, czy nadal żąda dochodzenia spłaty od dłużników, czy może zarządza dopłatę do funduszu itd. Zarząd woli nie oddawać tej kompetencji, bo wtedy sam morze komuś UMORZYĆ pożyczkę - ale jest to czynności przekraczająca uprawnienia Zarządu, choć po decyzji WZ jest on faktycznie uprawniony do wystawienia dokumentu "zwolnienia pożyczki"...
Ale kto by się tam jakąś rachunkowością przejmował...
Proponuję lekturę poniedziałkowego elektronicznego dodatku o Rachunkowości do Dziennika Gazety Prawnej z 25.03.2024 r. gdzie coś więcej o tym można poczytać, jakie to sprawozdania finansowe ma sporządzić KZP.
Należy sobie wbić do głowy, że współczesne KZP to nie FUNDUSZ PRACODAWCY, a samorządne zrzeszenie oparte o dedykowaną ustawę, które MUSI działać w granicach nią ustalonych, a przekraczając ją np. oprocentowując pożyczkę czy pobierając OPŁATĘ za pożyczkę zaczyna NIELEGALNIE prowadzić zakazaną dla KZP działalność gospodarczą, w obszarze finansów (obszar wymaga koncesji, osobowości prawnej i wpisu w KNF - czego KZP nie może uzyskać, bo takiego rodzaju zrzeszeniem ustawa ją definiuje!)
Powodzenia!
W "Kompendium wiedzy", książce, którą dostałam na szkoleniu z casco (wydanie V z 2021r) jest wprost napisane:
"Bilans prezentuje stan aktywów oraz pasywów na dzień kończący bieżący i poprzedni rok obrotowy. Ze względu na fakt, że w księgach rachunkowych KZP nie występują operacje generujące koszty i przychody oraz zyski i straty kształtujące wynik finansowy, to nie ma konieczności sporządzania rachunku zysków i strat. Sprawozdanie ogranicza się zatem do bilansu sporządzanego w uproszczonej formie."
"Bilans prezentuje stan aktywów oraz pasywów na dzień kończący bieżący i poprzedni rok obrotowy. Ze względu na fakt, że w księgach rachunkowych KZP nie występują operacje generujące koszty i przychody oraz zyski i straty kształtujące wynik finansowy, to nie ma konieczności sporządzania rachunku zysków i strat. Sprawozdanie ogranicza się zatem do bilansu sporządzanego w uproszczonej formie."