pytanie PKZP - członek zarządu a zwolnienie

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

JoannaF

pytanie PKZP - członek zarządu a zwolnienie

Post autor: JoannaF »

Mam pytanie.
jak wiemy prace członków Zarządu są wykonywane w czynie społecznym, czyli za darmo. Jestem Przewodniczącą Zarządu i obecnie przebywam na długim zwolnieniu lekarskim.
Zastanawiam się czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonywać dalej obowiązki Przewodniczącej Zarządu i np. wykonywać potrącenia z wynagrodzenia.
Ja uważam, że tak. Czy pozostali państwo też macie takie zdanie?
I drugie nurtujące mnie pytanie czy jeżeli zostanie mi przyznana renta wypadkowa dalej mogę wykonywać powierzone obowiązki /też moim zdaniem mogę je wykonywać/
Pozdrawiam serdecznie
PS Dodam, że nasza "Kasa" ma 7 członków - zakładów pracy, działa od 2005 rok, ma się bardzo dobrze i cały czas działam skutecznie.
ForrestVargas

Re: pytanie PKZP - członek zarządu a zwolnienie

Post autor: ForrestVargas »

JoannaF pisze: Mam pytanie. jak wiemy prace członków Zarządu są wykonywane w czynie społecznym, czyli za darmo. Jestem Przewodniczącą Zarządu i obecnie przebywam na długim zwolnieniu lekarskim. Zastanawiam się czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonywać dalej obowiązki Przewodniczącej Zarządu i np. wykonywać potrącenia z wynagrodzenia. Ja uważam, że tak. Czy pozostali państwo też macie takie zdanie?
Moim zdaniem przy zwolnieniu lekarskim trzeba być bardzo ostrożnym. Nawet jeśli funkcja w PKZP jest społeczna i nieodpłatna, ZUS może patrzeć nie tylko na „zarobkowanie”, ale też na to, czy zwolnienie jest wykorzystywane zgodnie z celem, czyli na leczenie i powrót do zdrowia. Regularne wykonywanie obowiązków, podpisywanie dokumentów czy załatwianie spraw kasy może być później różnie ocenione.

Najbezpieczniej byłoby na czas L4 przekazać bieżące czynności zastępcy albo innej osobie wskazanej zgodnie ze statutem/uchwałą zarządu. Przy rencie wypadkowej sama funkcja społeczna co do zasady nie musi być wykluczona, ale zależy to od stanu zdrowia, orzeczenia i charakteru wykonywanych czynności. Dla spokoju warto mieć pisemne stanowisko z kadr/ZUS albo przynajmniej dobrze uregulowane zastępstwo w dokumentach PKZP.
ODPOWIEDZ