Nadzór nad KZP
Moderator: admin
Nadzór nad KZP
Mam pytanie, które dotyczy nadzoru nad kasą. W naszej firmie jest kilka organizacji związkowych. Po wejściu w życie ustawy wystąpiliśmy do związków z prośbą o wyznaczenie wspólnej reprezentacji, w myśl artkułu 5 Ustawy o KZP. Związki nie wyznaczyły reprezentacji, wskutek czego jedna z organizacji przesłała informację o objęciu nadzoru nad kasą. Skąd możemy mieć pewność, że to właśnie ta organizacja zrzesza najwięcej członków i może mieć nadzór nad kasą. Czy są prawne narzędzia, które zezwalają Zarządowi kasy żądać przedstawienia ilości członków organizacji związkowej. Kolejne pytanie dotyczy obecności podczas posiedzenia Zarządu tegoż przedstawiciela. Czy ma takie prawo, gdyż zgodnie z artykułem 5 podpunkt 6 Ustawy „Podmiot sprawujący kontrolę nad KZP wyznacza jedną osobę, która ma prawo uczestnictwa w posiedzeniach walnego zebrania członków”.
Re: Nadzór nad KZP
Pracodawca otrzymuje od organizacji związkowych sprawozdania/odpowiednie dane. KZP może wystąpić do niego o ustalenie stanu faktycznego w przedmiotowej sprawie - tj. czy wskazana "samozwańczo" organizacja związkowa rzeczywiście spełnia wskazane przez nią kryteria (czy jest największa?)drops pisze: ↑19 lut 2025, o 11:22 Mam pytanie, które dotyczy nadzoru nad kasą. W naszej firmie jest kilka organizacji związkowych. Po wejściu w życie ustawy wystąpiliśmy do związków z prośbą o wyznaczenie wspólnej reprezentacji, w myśl artkułu 5 Ustawy o KZP. Związki nie wyznaczyły reprezentacji, wskutek czego jedna z organizacji przesłała informację o objęciu nadzoru nad kasą. Skąd możemy mieć pewność, że to właśnie ta organizacja zrzesza najwięcej członków i może mieć nadzór nad kasą. Czy są prawne narzędzia, które zezwalają Zarządowi kasy żądać przedstawienia ilości członków organizacji związkowej. Kolejne pytanie dotyczy obecności podczas posiedzenia Zarządu tegoż przedstawiciela. Czy ma takie prawo, gdyż zgodnie z artykułem 5 podpunkt 6 Ustawy „Podmiot sprawujący kontrolę nad KZP wyznacza jedną osobę, która ma prawo uczestnictwa w posiedzeniach walnego zebrania członków”.