Mam pytanie.
jak wiemy prace członków Zarządu są wykonywane w czynie społecznym, czyli za darmo. Jestem Przewodniczącą Zarządu i obecnie przebywam na długim zwolnieniu lekarskim.
Zastanawiam się czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonywać dalej obowiązki Przewodniczącej Zarządu i np. wykonywać potrącenia z wynagrodzenia.
Ja uważam, że tak. Czy pozostali państwo też macie takie zdanie?
I drugie nurtujące mnie pytanie czy jeżeli zostanie mi przyznana renta wypadkowa dalej mogę wykonywać powierzone obowiązki /też moim zdaniem mogę je wykonywać/
Pozdrawiam serdecznie
PS Dodam, że nasza "Kasa" ma 7 członków - zakładów pracy, działa od 2005 rok, ma się bardzo dobrze i cały czas działam skutecznie.
pytanie PKZP - członek zarządu a zwolnienie
Moderator: admin
-
ForrestVargas
Re: pytanie PKZP - członek zarządu a zwolnienie
Moim zdaniem przy zwolnieniu lekarskim trzeba być bardzo ostrożnym. Nawet jeśli funkcja w PKZP jest społeczna i nieodpłatna, ZUS może patrzeć nie tylko na „zarobkowanie”, ale też na to, czy zwolnienie jest wykorzystywane zgodnie z celem, czyli na leczenie i powrót do zdrowia. Regularne wykonywanie obowiązków, podpisywanie dokumentów czy załatwianie spraw kasy może być później różnie ocenione.JoannaF pisze: Mam pytanie. jak wiemy prace członków Zarządu są wykonywane w czynie społecznym, czyli za darmo. Jestem Przewodniczącą Zarządu i obecnie przebywam na długim zwolnieniu lekarskim. Zastanawiam się czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonywać dalej obowiązki Przewodniczącej Zarządu i np. wykonywać potrącenia z wynagrodzenia. Ja uważam, że tak. Czy pozostali państwo też macie takie zdanie?
Najbezpieczniej byłoby na czas L4 przekazać bieżące czynności zastępcy albo innej osobie wskazanej zgodnie ze statutem/uchwałą zarządu. Przy rencie wypadkowej sama funkcja społeczna co do zasady nie musi być wykluczona, ale zależy to od stanu zdrowia, orzeczenia i charakteru wykonywanych czynności. Dla spokoju warto mieć pisemne stanowisko z kadr/ZUS albo przynajmniej dobrze uregulowane zastępstwo w dokumentach PKZP.